Vücutta oluşan iltihabın iyileşmesine yardımcı. Zayıflama diyetlerinin baş tacı, uzun süre tokluk sağlıyor. Karşınızda balkabağı!
Balkabağı kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden. Faydaları say say bitmiyor. İçeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A,B ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler bulunan bu sihirli meyvenin çekirdeğinde bulunan A ve E vitaminleri göz sağlığında etkili.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden, Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş “Bir su bardağı pişmiş balkabağında 11,7 mg, bir su bardağı pişmiş havuçta ise 6,6 mg alfa karoten bulunur” dedi. Akkuş, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor zengini olan balkabağının şifalı dünyasını anlattı…
KEMİK GELİŞİMİ VE KANSIZLIKTA ETKİLİ
Balkabağında bulunan beta karoten sayesinde kalp hastalıklarında ve hiperlipidemi vakalarında kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli minarelleri de içeriğinde barındırır. Bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar.
DERİ VE SAÇLARI GÜÇLENDİRİR
İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkilidir. Balkabağının içeriğinde bulunan çinko sayesinde saçların güçlenmesini ve dökülmesini önler.
PROSTAT PROBLEMİNİN BAŞ DÜŞMANI
Balkabağının çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği ekstresi prostat sağlığı için gerekli mineralleri içeriğinde barındır. Erkeklerde sıklıkla görülen prostat problemlerinde, prostat büyümesini engellemek için kullanılır. Ayrıca idrar akışını artırıcı etkisi ile mesaneyi uyarıp, idrar yapma zorluğunu ortadan kaldırır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasında yardımcıdır.
GÜZELLİĞİN SIRRI BALKABAĞINDA
Pişmiş balkabağını püre haline getirip içine biraz bal ve biraz süt ekleyerek macun şeklinde yapıp 15 dakika yüzünüze uyguladığınızda içeriğinde bulunan vitamin ve mineral sayesinde cildin yenilenmesine ve nem kazanmasına yardımcı olur.
FARKLI DENEYİMLER İÇİN
Balkabağından farklı alternatif tariflerle fayda sağlamak mümkün. Çorbası yapılabilir, hafif pişmiş meyve tatlısı olarak veya pastalarda kullanmak mümkün. Bunun dışında bebek beslenmesinde, lif içeriğini arttırmak, aroma katmak ve zengin vitamin - mineral içeriği sağlamak için bebeklerin sebze ve meyve pürelerine eklenebilir.
PROSTATI ÖNLEYEN ÇAY TARİFİ
45 yaş üstü erkeklerde prostat problemi yaşamamak veya var olan problemin daha ilerlemesini engellemek için alternatif çay tarifi:
Kereviz tohumu ekstresi, Çuha çiçeği, Bal kabağı ekstresi, Kişniş tohumu...
Kaynamış suyun içerisinde 10 dakika bekletip içebilirsiniz…
KANSERLE SAVAŞTA BÜYÜK ROL
Hem Alfa hem de beta karoten miktarı hiçbir sebzede olmadığı kadar balkabağında yüksektir. Karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin kanserle savaşmada önemli rolü bulunmaktadır. Özellikle mide,
prostat ve lenfomalara karşı karotenlerin koruyucu olduğu düşünülmektedir..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder