Tayvan’da yapılan araştırma,
kahvaltıda "1" gram zerda çal tüketmenin
diyabetin ilk evresinde ve bilişsel becerilerinde azalma riski bulunan kişilerin hafızasını güçlendirdiğini gösterdi.
Zerde Çal Diğer isimleri zerde çöp , safran kökü, sarı boya, zerde çav, hint safranıdır.Etken maddesi kurkumindir.
Hintli bilim adamları ise, zerdeçal ile vücudun daha fazla antikor ürettiğini söylemektedir.
Köri baharatı bugün zerdeçal kullanılarak üretilmektedir.
Zerde çal % 75 kanseri önlemektedir.
Zerdeçal, tümörlerin içinde kan damarı oluşmasına engel olur.
Özellikle karaciğer kanserinde hastalığın ilerlemesini yaklaşık %60 oranında engellemektedir.
Antiviral etkisi ile, Uçuğu oluşturan Herpes virüsünü etkisiz hale getirir.
Hindistan’da günde en az 1 çay kaşığı zerdeçal kullanılmaktadır.
Bu nedenle, Hintlilerde akciğer, meme, böbrek kanserleri daha az
görülmektedir. Ayrıca Alzheimer oranı yaşlılarda yok denecek kadar
azdır.
Zerdeçalın zeytinyağı, karabiber, kırmızı biber ile birlikte tüketilmesi vücut tarafından tamamen emilmesini sağlamaktadır.
Zerdeçalı kaynayan her yemeğe 1 tatlı kaşığı eklemekle
kullanabilirsiniz. Hemen hemen her yemeğe yakışan bir tadı vardır. Süte
ekleyerek içilebileceği gibi çayı da tüketilebilir. Fakat belki de en
etkili kullanım salatalara ekleyerek, limon ve baharatlar ile
kullanımıdır.
Baharat olarak kullanılması için, zerdeçal bitkisinin
temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök
saplarının öğütülmesi gerekir. Elde edilen baharat safran yerine de
kullanılır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine
çeşni olarak katılır. İspanyolların deniz ürünlerinden yapılan ünlü
"paella" adlı yemeğinde ve Hintlerin "köri" sosunda kullanılır.
Zerdeçal (Zerdeçöp): Mide ülserinde ve safra kanalı tıkanıklıklarında
kullanılmamalı, safra taşı olması durumunda doktor kontrolünde
kullanılmalıdır.
Patates,Soğan gibi dikilir ve yetiştirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder